/Posted by: jordinabiosca

L’últim Recurs, de Robert Aickman


 
Nom de l’activitat: “L’últim Recurs”, espectacle de terror amb guiatarra elèctrica.
Text: Jordina Biosca
Guitarra elèctrica: David García
Gènere: Terror
Autor: Robert Aickman
Durada: 45′
Públic: Adults o joves
 
En Gerard i La Maria van de viatge de noces. Es porten ben bé 20 anys de diferència però tot i això, estan intensament enamorats. Han resolt que arreu on vagin, seran sempre a llocs on mai no hagin estat abans: volen descobrir-ho tot, tot el que els manca per conèixer d’aquest mon, alhora i conjuntament. Circumstancialment, però, el tren els pararà en un poble on no havien previst anar, i el primer que els rebrà seran les campanes de l’església. Com si fossin
campanes de benvinguda tot i que al llarg de la nit, veuran que no es tractava ben bé d’això.

 

 

Espectacle de terror amb guitarra elèctrica

/Posted by: jordinabiosca

Concert d’Amor i de Mort

 

Nom de l’activitat: Concert d’amor i de mort
Narradora i Actriu: Jordina Biosca
Guitarra espanyola: David García
Durada: 1’10h

El primer pecat; l’aprenentatge i la vàlua del reconeixement de la pèrdua; l’amor
patern portat al límit o la quotidianitat i la llei del temps són els eixos d’aquests relats
i poemes alhora sublims i esfereïdors. Per intensos i colpidors alhora. Per
imprescindibles i a l’ordre del dia. Una èpica de la bellesa de la tragèdia amb petits
tocs d’humor.

Relats on l’amor i la mort conflueixen en un únic riu, amb tanta força i passió com la
mateixa vida. Amb el suport d’una literatura i uns autors impecables (J.K. Chesterton,
Mia Couto, Polgar, Quart, Aresti…) i el més intens de les tradicions orals on queda
absolutament al descobert, allò més essencial de la vida. Espectacle tendre i emotiu
on apareix sempre l’altra cara de la moneda.

 

Històries:
L’arbre de l’orgull (J.K.Chesterton, UK)
Ulls (Mia Couto, Moçambic)
Ananké (tradicional Inuit)
Pluja (Joan Esculies, Catalunya)
El cirerer de la dida (tradicional Japonès)
Cumpleaños de amor (Angel González)
Poemo (Jesús Lizano)
L’esglaó (Alfred Polgar)
L’Antonio Mestre Perruquer (Pere Quart)
La casa de mi padre (Gabriel Aresti)
El cor de la mare (tradicional català)
La perla (Mercè Rodoreda)

La mort no acaba amb res però tot ho transforma, matèria i esperit, vellesa i joventut...

/Posted by: jordinabiosca

Gost, La Mercè

 

 

Hem treballat l’espectacle “Gost, la Mercè” a partir de la seva obra. El procés ha estat des de la creació col·lectiva aportant cadascuna les nostres arts, l’Anna Subirana, la veu i la música, la Jordina Biosca, la narració i la Sylvia Kuchinow, la llum i l’ombra. Hem fixat moments improvisats per crear un llenguatge afí i íntim entre la imatge, la veu, la música i els espectadors.

Música, text i llum protagonitzen aquest espectacle-homenatge a la Mercè Gost, l’artista que va revolucionar el teatre d’ombres dins la cultura contemporània mundial.

Un conte taoista, les cançons, la música i l’ombra evoquen la seva mirada, l’ànima, l’entusiasme, la creativitat i les llums i ombres d’aquesta gran artista.

 

14289896_193044507782516_4854757739985037149_o

 

Des dels seus inicis, hem viscut l’evolució del treball de la Mercè i el seu art, tant participant amb la creació col·lectiva d’alguns dels seus, com d’altres tipus de col·laboracions, ajudanties, programacions i espectadores i fans de la seva feina.

L’Anna Subirana i la Sylvia Kuchinow vam participar en la creació de l’espectacle Trans Fugues que es va estrenar al Teatre Zorrilla a Badalona el 29 de Març de 1999. L’Anna també va col·laborar en la creació de la música de l’espectacle la Llum del vi.

 

 

Per què hem volgut fer un espectacle-homenatge a la Mercè? Doncs perquè varem considerar que malgrat la seva gran qualitat artística, el seu treball era poc conegut. Volem que la gent recordi i gaudeixi de la tasca d’aquesta artista innovadora del teatre d’ombres. Això ha significat un gran repte. Amb humilitat hem creat aquest espectacle que ve acompanyat d’un vídeo i una exposició de la vida i l’obra de la Mercè Gost.

Per l’espectacle fem servir part de l’escenografia de Trans Fugues, objectes i algunes de les seves llums i lots.

Vam estrenar l’espectacle dins de l’àmbit del Festival EVA, En Veu Alta 2016 a les caves Jaume Giró Giró de Sant Sadurní d’Anoia, el poble on va néixer la Mercè.

 

 

Espectacle de veus i ombres

/Posted by: jordinabiosca

El nen de la neu

 

Narradora: Jordina Biosca
Cant i guitarra: Adolfo Osta
Públic: Adult i/o adolescent
Durada: 1h

 

Des de la veu cantada de l’Adolfo neixen i moren històries de tots els temps. Des de la veu narrada de la Jordina, aquestes històries s’amplifiquen i descriuen al detall les sensacions i emocions del textos que han viscut a través d’aquest mateix temps.

Dramàticament o còmicament, els posarem a escena per fer emocionar o riure a aquells qui ens escoltin, rememorant textos com els del Nen de la neu i cançons tan boniques i dramàtiques com l’Hereu Riera, rient davant la ingenuïtat de la Donzella i la mort o quedant perplexos davant la duresa imposada al Comte Raixa. Tot amb just 2m quadrats i dues cadires. Més fàcil impossible.

Un espectacle de petits grans romanços

/Posted by: jordinabiosca

Conjur per mirar d’aprovar sense estudiar

 

Nom de l’activitat: Conjur per mirar d’aprovar sense estudiar i altres poemes que fan servei. 
Narradora: Jordina Biosca
Músic: Mauricio Molina
Públic: Familiar
Durada: 1h

A l’igual que d’una peça de roba n’hi pots treure un vestit, un barret, una bossa o un eixugamans, dels poemes també en podem treure de tot: des de conjurs per fer l’estudi una mica més fàcil fins a concerts d’òpera, raps ultra moderns, improvisacions a les floristeries o guirigalls d’animals d’allò més inversemblants. Perquè les coses no només són com són i de vegades, ni tan sols són allò que ens pensem. Una perla per a les orelles  i una sacsejada al cervell, tot plegat.

Autors: Roald Dahl, Pere Quart, Joan Brossa, Jaques Prevert i una munió de poetes del llibre Poesies amb suc.

I altres poemes que fan servei

/Posted by: jordinabiosca

Comarques

 

Nom de l’activitat: Comarques: Ripollès de Verd Lluert
Narradora: Jordina Biosca
Públic: Adult
Durada: 1h

Que Sant Eudald ens guardi a tots! Als golluts, a l’home serpent de Llaés, al Comte Arnau, al mariner de Sant Pau, el verd Lluert i qualsevol altre que ens vingui a visitar. Que tots hi són benvinguts en aquestes terres: fins i tot personatges de la talla d’Odisseu hi ha passat, o com Mossèn Cinto o fins i tot un famós Abat.

 

El Ripollès enxarxa mites entre rius, monestirs i avencs, entre abats i pagesos , i si esteu amatents i us deixeu seduir pel broll de les seves aigües i pel murmuri del vent i les muntanyes, per una veu que us expliqui noves històries, segur que podreu descobrir una pila d’intimitats que mai abans ningú ens havia contat.

 

Ripollès de Verd Lluert

/Posted by: jordinabiosca

Comarques

 

Nom de l’activitat: Comarques: Les entranyes de la Ribagorça
Narradora: Jordina Biosca
Públic: Adult i/o Adolescent
Durada: 1h

Per accedir a aquest espectacle, és de necessitat poder deixar les carreteres grans a banda i endinsar-nos a través de carreteretes secundàries, sinuoses, atractives i no sempre en bon estat. Deixar el camí marcat i explorar noves rutes. L’Alta Ribagorça és un territori complex, ple de bellesa i d’històries on els éssers més emblemàtics de la mitologia catalana hi tenen cabuda alhora que fets històrics i edificis monumentals preservats al llarg dels segles. I per sobre de tot això, un Pantocràtor que en marca la pauta i ens ajuda a obrir la mirada un cop sota els seus ulls, a la vasta immensitat que s’albira als seus peus.

 

Aquest és el simple i alhora complex espectacle d’un viatge a l’Alta Ribagorça narrat a través de l’experiència i les peripècies que hi va viure la mateixa narradora durant els dies que hi va estar. Un petit viatge i un intens periple que quallen davant l’espectacle que ofereix el territori a través de la seva historia i les veus dels seus habitants.

 

Les entranyes de la Ribagorça

/Posted by: jordinabiosca

Joan Amades, l’espectacle

 

Nom de l’activitat: Tot esperant l’Amades (Espectacle)
Narradora: Jordina Biosca
Autor: Joan Amades
Durada: 1h

Gràcies a Joan Amades, han arribat fins als nostres dies un munt de rondalles, dites i altres elements del nostre folklore que potser, sense la seva intervenció, s’haguessin perdut, tal i com a moltes taules catalanes ja s’ha perdut l’hàbit de veure en porró, menjar fricandó o el mar i muntanya.  Al llarg del 2016 hem celebrat el 125è aniversari del seu naixement i hem volgut retre-li un merescut homenatge (a l’Amades, no al fricandó, és clar). És per això que hem triat i recuinat algunes de les rondalles, embarbussaments i calemburs més sucosos que ell mateix va recollir: històries agosarades i sorprenents amb arguments gens  políticament correctes. N’hi ha d’enginy, de tossuderia, de missaires paganots i d’altres que  entrarien dins el gènere de “sang i fetge”. Arguments que ens parlen de la gent corrent però també de nobles, reis i abats que són els protagonistes de lluites, embolics i malentesos varis.

Descobrirem el Joan Amades que ens mostra la vida i  la mort, el poder i l’amor sense manies i sense escatimar-ne detalls. Parlarem de cors arrencats, pactes amb dimonis, abats empatxats i reis salta llits o enganyats. El Joan Amades més adult, el que podria ser per a tots els públics si no es tinguessin manies de continguts; un Amades que ens ajuda a entendre, a través dels seus escrits, les maneres de fer, pensar i dir de la nostra terra.
Més informació: www.eva354.com

Rondalles, embarbussament, calemburs i altres anades d’Amades

/Posted by: jordinabiosca

Contes Dahl (adult)

 

Especial Roald Dahl

L’any 2016 es celebrarà el centenari del naixement de l’escriptor ROALD DHAL, autor indiscutiblement apassionant i apte per tota mena de públics disposats a riure i transgredir amb allò més políticament incorrecte. Autor d’Els Culdolla, Boy (relats d’infància), Històries imprevistes, El meu oncle Oswald o Els millors relats de Roal Dhal entre molts d’altres en el gènere adult, i de la conegudíssima Matilda, Charlie i la fàbrica de Xocolata, Les Bruixes o La meravellós medecina d’en Jordi en les versions infantils i juvenils, es presenta com un autor de capçalera indispensable. I imprescindible.

 

Els Especatcles: Els Culdolla (adult), L’Home del Sud i altres barbaritats

Espectacle interactiu per a públic adult

/Posted by: jordinabiosca

Contes Dahl (familiar)

 

Especial Roald Dahl
L’any 2016 es celebrarà el centenari del naixement de l’escriptor ROALD DHAL, autor indiscutiblement apassionant i apte per tota mena de públics disposats a riure i transgredir amb allò més políticament incorrecte. Autor de Matilda, La meravellosa medecina d’en Jordi, Charlie i la fàbrica de Xocolata, Les Bruixes, Els Culdolla, Boy (relats d’infància), Històries imprevistes, El meu oncle Oswald i molts d’altres, Dhal es presenta com un autor de capçalera indispensable i imprescindible. I per tots els públics.

 

Els Espectacles: Matilda, Els Culdolla, La meravellosa medicina d’en Jordi, Les Bruixes.

 

Espectacle interactiu per a públic infantil i juvenil

/Posted by: jordinabiosca

El petit eriçó

 

Nom de l’activitat: El petit eriçó (Lituània)
Narradora i Actriu: Jordina Biosca
Autor: Conte popular de l’Europa de l’Est
Durada:  1h

 

Al capdamunt d’una muntanya, un matrimoni s’accidenta i es queda aïllat per la neu i el fred en una cabana. Passen els dies i les coses no milloren, fins que al final, entre sospir i sospir, tots dos acaben pensant que potser, si haguessin tingut un fill, els podria ajudar a tirar endavant. En aquell mateix moment, truquen a la porta, i qui hi apareix és, sí! Un fill! Però…, quin fill tan estrany, no???

Conte entranyable que no deixa absolutament indiferent a ningú.

 

Quan el contingut preval sobre la forma

/Posted by: jordinabiosca

Belindo lo monstruo

 

Nom de l’activitat: Belindo lo monstruo (Alguer)
Narradora i Actriu:  Jordina Biosca
Autor:  Recopilada per Pasqual Scannu a partir d’una versió del 1873 a l’illa de Sardenya.
Durada:  50 minuts

Belindo lo Monstruo es presenta com una rondalla de temàtica universal amb tots i cada un dels elements que fan que es visqui amb igual intensitat per part del públic infantil com de l’adult que l’acompanya.
La Maria, la protagonista, es veurà sobtadament allunyada de la llar familiar: haurà de triar entre tornar a la protecció paterna o emancipar-se i prendre decisions per ella mateixa.

Un conte imprescindible, per bonic i emotiu, on s’hi veuen a cada pas, el pas del temps, des de la infància fins a la vida adulta, i el que això comporta en l’àmbit de les decisions.

<< T O R N A

Rondalla algueresa del 1873 precursora de la pel·lícula La Bella i la Bèstia

/Posted by: jordinabiosca

El Dit a la Llaga

 

Nom de l’activitat: El dit a la llaga
Narradora i Actriu:  Jordina Biosca
Durada:  1h

Històries d’aquelles que parlen del govern, d’una possible creació del món per part d’un Déu mandrós i poc polit, de vaques sagrades, de Hamlet i la democràcia i de vells amb escopetes a l’espatlla… Històries per riure i per mossegar-se els llavis… Riure per desdramatitzar i viure les angoixes de la societat amb una mica més d’alegria… Successos tan inesperats que al capdavall resulten tant o més lògics que allò que suposadament haurien d’haver estat.

Espectacle adaptable segons públic. Interactiu. Gènere humorístic.

 

Allà on fa més mal i alhora fa més riure

/Posted by: jordinabiosca

El fill del sabater

 

Nom de l’activitat: El fill del sabater (Polònia)
Narradora i Actriu:  Jordina Biosca
Autor:  Conte popular de l’Europa de l’Est
Durada:  1h

L’Ivan ha decidit anar a recórrer món. Entre viatge i viatge, arriba a un poble on al capdamunt d’un turó, hi ha un castell abandonat. Abandonat? No, no! Alguna cosa malèfica hi ha, perquè ningú que hi hagi anat, n’ha tornat mai més. L’Ivan però, és valent i decideix anar a veure què passa allà dalt.

Conte ideal per hivern, tots sants i jornades de bruixes i demés…!

<< T O R N A

L'inevitable emancipació

/Posted by: jordinabiosca

Sir Gawain i el Cavaller Verd

Nom de l’activitat: Sir Gawain i el Cavaller Verd
Narradora i Actriu: Jordina Biosca
Autor: Anònim del S. XIV
Transcripció i pròleg: J. K. Tolkien
Durada:  1h
Sir Gawain és el nebot del Rei Artús i la Reina Ginebra. Una nit de cap d’any, just abans de començar el sopar, un misteriós cavaller de color verd apareixerà a la sala de banquets i ratarà als cavallers de la taula rodona a portar a terme una acció molt especial: tallar-li el cap. A partir d’aquí, Sir Gawain serà el protagonista d’un interessant, apassionant i valerós viatge iniciàtic.

Molt amè i proper. La intenció és comunicar els conceptes de l’època apropant-los per forma i continguts, als actuals. La proposta interactiva amb el públic fa que el protagonista i els seus deures i desitjos, passin directament pel cos i el cap del públic. Ningú en queda al marge.

<< T O R N A

Honor i paraula a l'ordre del dia. Més llunyà en vigència que en temporalitat.

/Posted by: jordinabiosca

La reina de les neus

 

Nom de l’activitat: La Reina de les Neus (Petit Format)
Narradora i Actriu:  Jordina Biosca
Autor:  Conte clàssic centre europeu recollit per Andersen
Durada:  1h

Per sobre dels núvols, al capdamunt del cel, hi va viure fa molt i molt de temps un bruixot: un bruixot maligne, dur, cruel i depravat que odiava profundament veure les coses boniques de la terra. Per aquesta raó, va decidir que tot allò que fos bonic es tornés lleig, que tot allò que era dolç fos fel, que totes les paraules tendres es convertissin en insults i en renecs… I així va ser.

Aquesta sinopsis és l’inici de La Reina de les Neus, el clàssic conte centre europeu recollit per Andersen. En Kay i la Gerda en són els dos protagonistes. És una història dolça i preciosa de superació, on la Gerda es la protagonista absoluta que recupera en Kay del gelat regne del fred de mans de la Reina de les Neus.

<< T O R N A

El clàssic d'Andersen en petit format

,
/Posted by: jordinabiosca

La reina de les neus

 

Nom de l’activitat: La Reina de les Neus (gran format)
Autor: Hans Christian Andersen
Direcció: Laura Batllori
Narradora i Actriu:  Jordina Biosca
Músics: Dani Ibáñez i Jordi Parés
Vestuari:  Piticlino
Tècnic:  Guillem Rodríguez
Durada: 1h

Dos músics, una actriu i 8 personatges a escena porten a terme aquesta bonica i brillant història d’amistat. Abans no coneguem els dos protagonistes però, en Kay i la Gerda, haurem de saber quin és el desencadenant de tota l’aventura.

Diuen que fa molts i molts anys, per sobre dels núvols, molt més enllà de les estrelles, hi va viure fa molt i molt de temps un bruixot: un bruixot maligne, dur, cruel i depravat que odiava profundament veure les coses boniques de la terra. Per aquesta raó, va decidir que tot allò que fos bonic es tornaria lleig, que tot allò que era dolç fos fel, que totes les paraules tendres es convertissin en insults i en renecs… I així va ser.

Aquesta sinopsis és l’inici de La Reina de les Neus, el clàssic conte centre europeu recollit per Andersen. En Kay i la Gerda en són els dos protagonistes. És una història dolça i preciosa de superació, on la Gerda es la protagonista absoluta que recupera en Kay del gelat regne del fred de mans de la Reina de les Neus.

 

Descarrega’t el dossier

 

 

El clàssic d'Andersen en format teatral, músics i text

/Posted by: jordinabiosca

El fil de l’Ariadna

Nom de l’activitat: El fil de l’Ariadna
Narradora i Actriu: Jordina Biosca
Durada: 1h
Pyrene viu amb el seu pare, el Rei Tubal a la zona nord de la península. Al seu voltant tot és plàcid i agradable, però la seva època és convulsa i plena de monstres i herois, que sense ella imaginar-s’ho, arribaran a la porta de casa seva per teixir una història plena de passions, mort i éssers sobrenaturals.

Continguts mitològics:
Pyrene serà el fil conductor d’aquesta història per la seva mort a mans de Gerió, qui havia criat el bou que, a Creta, enamorava a Pasífae i la deixava prenys. Pasífae, fruit d’aquell amor, va tenir un nadó amb cap de bou i el cos d’home, i el seu espòs la desterrà (el Rei Minos) i creà un laberint maleït construït per Dèdal on hi hauria de viure el Minotaure. Anys després de les guerres amb Atenes, arribà Teseu a Creta com a donzell per al sacrifici dels vençuts atenencs al minotaure, però Teseu subjugà i enamorà Ariadna, filla del Rei Minos, la qual l’ajudà a sortir del laberint després de matar el minotaure. Mentrestant Minos, foll d’ira, condemna Dèdal i el seu fill Ícar a restar empresonats a una torre enmig del laberint. Abans de morir de set i fam, tots dos intenten fugir volant, amb diferent sort per un i altre finalment. Tampoc no té massa fortuna Egeu, pare de Teseu i rei d’Atenes, en pensar que el seu fill ha mort en l’empresa a Creta i foll de pena, es llança per un penya-segat al mar que, per sempre més, portarà el seu nom. Mentrestant, lluny d’allà, Pyrene haurà vist la batalla entre Gerió i Heracles, nascut de Zeus i Alcmena, semidéu a través d’Hera.

 

<< T O R N A

Mitologia grega i polítiques quotidianes

/Posted by: jordinabiosca

Rei Pippin

 

Nom de l’activitat: Rei Pippin (Itàlia)
Narradora i Actriu: Jordina Biosca
Autor: Popular italià recollit per Italo Calvino
Durada: 1h

Un pare decideix que ja és hora que la seva filla es casi. Ella, però, tossuda com és, no vol cap ni un dels pretendents que es presenten. Al final, hi ha una opció, d’acord, sí, es casarà, però amb una condició: que el seu marit se’l pugui fer ella mateixa! El pare accedeix, però aleshores…

Posada en escena del dret a decidir i de les problemàtiques que això pot comportar.
L’heroïna de la història, haurà d’anar a rescatar el seu estimat…

<< T O R N A

Qui diu que no hi ha heroïnes? Sort en tenim d'ella en aquesta preciosa història recollida per Italo Calvino

/Posted by: jordinabiosca

En Jack i ella, la més bella

 

Nom de l’activitat: En Jack i ella, la més bella (Anglaterra)
Narradora i Actriu:  Jordina Biosca
Autor:  Conte de tradició oral anglès, The Grateful and the Death
Durada:  1h

Una nit, en Jack té un somni que li canviarà la vida. L’endemà al matí quan es llevi, decidirà emprendre un llarg viatge per trobar la noia amb qui ha somiat, malalta segons ell, i a qui ha de salvar. Al capdavall, però, ni tan fàcil serà trobar-la, ni tan llest serà ell, ni tan malalta trobarà la noia. Tot plegat serà allò de que res és el que sembla i entremig, morts, bruixes, bocs i encanteris a doll!

Tan picant, com transgressor i delirant.

<< T O R N A

La més transgressora i políticament incorrecte de les històries mai sentida

/Posted by: jordinabiosca

El CD de Joan Amades

Tot-Esperant-l'Amades

 

Producció del cd i tria de rondalles pel 125è aniversari del naixement de Joan Amades, amb el suport de la Generalitat de Catalunya.

 

El Cd es va presentar l’ 1 de desembre del 2015,  al Born Centre Cultural de Barcelona, amb la participació dels millors narradors i oradors de casa nostra: Marius Serra, Domingo Chichilla, Assumpta Mercader i Jordina Biosca.
El 6 de desembre es va realitzar un encartament de 35.000 exemplars al diari ARA. L’entrega del Cd era gratuïta amb la compra del diari.

 

Rondalles, embarbussament, calemburs i altres anades d’Amades

/Posted by: jordinabiosca

El vell que feia florir els arbres morts

 

Nom de l’activitat: El vell que feia florir els arbres morts (Japó)
Narradora i Actriu: Jordina Biosca
Autor: Conte popular japonès
Durada: 1h

Al capdamunt d’una muntanya envoltada de boscos secs, morts i cremats, hi vivien una parella de vellets. La seva principal alegria era un petit gosset, de pèl rinxolat i blanc, que era la nineta dels seus ulls. El seu veí, però, un home sec i magre i sempre malhumorat, no pensava pas el mateix, no…

El poema d’Apel·les Mestres explica perfectament el què d’aquest conte de tradició oral:

La mort no acaba res però tot ho transforma,
matèria i esperit, vellesa i joventut;
allà on ella ha passat tot ha mudat de forma,
tot ha mudat de ser, però res s’ha perdut.

Els contes japonesos es caracteritzen pel seu exotisme i la varietat d’icones culturals i mitològiques que els envolten. El seu univers és ple de dracs, fruites com el préssec, neu a dojo o arbres com els cirerers. Els seus ocells són els faisans i la seva fantasia plena de poesia.

La proposta de contes japonesos respon al desig d’apropar aquesta cultura que tant ens diferencia de la nostra en la forma però en cap cas, en continguts.
<< T O R N A

Conte japonès amb metamorfosis infinites

,
/Posted by: jordinabiosca

Seguem arran que la palla va cara

 

Nom de l’activitat: Seguem arran que la palla va cara
Narradora i Actriu: Jordina Biosca
Públic: familiar/adult/adolescent (adaptació del text a cada un dels públics)
Durada:  Versió de 30 minuts o 50 minuts

A través de la presentació d’en Miquel i l’Aurèlia, segador ell i pagesa ella, ens endinsarem en la història del S. XVI quan esclatà a Catalunya, la Guerra dels Segadors. Les lluites polítiques, territorials, nacionals i d’amor d’aleshores, conformen un mosaic ideal per poder, a través dels seus protagonistes (de ficció i reals: en Miquel i l’Aurèlia com a personatges inventats i Pau Claris, Felip IV, Manuel Milà i Fontanals –saltem al s. XVIII- entre d’altres, com a personatges històrics) entendre què va passar aleshores i com, de retruc o no tan casualment, una cançó de caire eròtic que en Miquel cantava a la seva xicota, esdevingués amb el temps, part de l’actual Himne de Catalunya: Els Segadors.

 

Per treure l’entrellat de tot plegat!
I amb la inestimable ajuda d’una colla de Cliks de Famobil, ajudants indispensables d’aquesta història per a una bona entesa!

 

Espectacle estrenat al Born Centre Cultural en motiu de la diada de l’11 de setembre 2015. Basat en el llibre i documental Els Segadors. De cançó eròtica a himne nacional, de Jaume Ayats. Ed. L’Avenç

Espectacle d’aproximació a l’origen de l’Himne dels Segadors

/Posted by: jordinabiosca

L’Entrada

Nom de l’activitat: L’Entrada
Narradora i Actriu:  Jordina Biosca
Autor: Gerard Durrell
Gènere:  Espectacle de terror
Durada:  1h

 

Peter Letting era llibreter antiquari: un d’aquells homes amb mans de seda pels pergamins, amb una sensibilitat especial pels llibres, les seves històries i els seus orígens. Durant anys i anys, havia catalogat centenars de biblioteques i col·leccions i semblava que aquest plaer no hauria d’acabar mai.

Una nit d’hivern, però, va rebre una inesperada visita amb una, inicialment, simple demanda: catalogar una vella biblioteca heretada feia poc. Peter Letting no sabria que després d’allò, mai tornaria a ser com abans i que la vida li canviaria de forma radical.

Gerard Durrell ens va acostumar sempre a llibres amens i divertits, llibres on la ciència hi té una part molt important. Amb aquest relat de terror, canvia absolutament la seva traça habitual i ens transporta a un dels conflictes literaris eterns: qui sóc jo i qui és aquell?

<< T O R N A

Seixanta minuts de suspens continu

/Posted by: jordinabiosca

Songo, el nen que nasqué de la terra

 

Nom de l’activitat: Songo, el nen que nasqué de la terra (Japó)
Narradora i Actriu: Jordina Biosca
Autor: Conte popular japonès
Durada: 1h

En Songo, quan va néixer, ho feu d’una manera ben poc habitual: no va venir amb cigonya, ni com a regal de reis i ni tant sols va sortir del ventre de la seva mare…, va néixer de dins un préssec gegant enterrat enmig d’un bosc. Queda clar, doncs, que en Songo hauria de ser un nen ben especial…

Els contes japonesos es caracteritzen pel seu exotisme i la varietat d’icones culturals i mitològiques que els envolten. El seu univers és ple de dracs, fruites com el préssec, neu a dojo o arbres com els cirerers. Els seus ocells són els faisans i la seva fantasia plena de poesia.

La proposta de contes japonesos respon al desig d’apropar aquesta cultura que tant ens diferencia de la nostra en la forma però en cap cas, dels continguts dins la tradició oral.
<< T O R N A

El personatge més famós del Japó ara en català

/Posted by: jordinabiosca

Paolo i la reina del mar

 

Nom de l’activitat: Paolo i la reina del mar (ITÀLIA)
Narradora i Actriu: Jordina Biosca
Autor: Conte popular italià dins la col·lecció de Mil anys de contes de mar, d’editorial Baula
Durada:  1h

En Paolo viu amb el seu pare i el seu germà a tocar de platja, en una cabana bastant petita i pobre. El pare és pescador, i cada dia del món surt a buscar menjar a mar per als seus fills, però un mal dia, els taurons inunden la zona i serà impossible trobar cap mena de menjar per aquells vorals. Encara que…, sí! cap al nord, encara que el mar sigui més fosc, més negre i més fred, diuen que allà sí que encara hi ha molts peixos! El pare d’en Paolo hi anirà però enlloc de peixos hi trobarà…?

Espectacle interactiu.
<< T O R N A

Dracs, aigua i castells per als més menuts

/Posted by: jordinabiosca

Llegendes urbanes

Nom de l’activitat: Llegendes urbanes
Narradora i Actriu:  Jordina Biosca
Durada:  1h
Relats i casos inaudits d’allò que encara es creu que ens pot passar als vius

Un submarinista mort enmig d’un incendi, cucs congelats que retornen a la vida o una iaia empaquetada poden ser, entre d’altres, tres exemples d’allò més surrealista i esperpèntic que ens pot passar als habitants de l’era moderna: dracs, princeses i castells? Tot això són llegendes de l’antigor i nosaltres som moderns! Apa, poseu-vos al dia i veniu a escoltar les coses que passen ara i només ara!

Qualsevol semblança amb ala realitat serà pura coincidència.
<< T O R N A

Allà on la realitat mai supera la ficció, o sí?

/Posted by: jordinabiosca

La flor del panical

 

Nom de l’activitat: La flor del panical
Narradora i Actriu:  Jordina Biosca
Autor:  Popular català recollit per Joan Amades
Durada:  1h

Un rei cau greument ferit i la seva vida corre perill de mort. Ningú és capaç de curar-li la ferida que té a la cama i sembla que no hi haurà salvació possible. Un vell, però, comunica al monarca i a les seves tres filles que sí que hi ha una cosa que el pot curar: la flor del panical. És d’aquesta manera, com , per ordre d’edat, les tres noies surten a buscar la flor que ha de guarir la cama del seu pare. Qui la trobi de les tres, serà la futura reina d’aquelles terres. Ara bé, aquesta recompensa pot resultar o no, ser la clau per a trobar la flor.

De manera curta i directa, aquesta preciosa història mostra les actituds humanes quan les riqueses i el poder marquen les iniciatives que haurien de dictar el cor i la responsabilitat.

Hi ha moltes versions i noms per a aquest conte tradicional català recollit per Joan Amades, la més coneguda seria la que porta el nom de La Flor Romanial.

<< T O R N A

El seny i la rauxa catalanes a flor de pell

/Posted by: jordinabiosca

Entre el cel i la terra

 

Nom de l’activitat: Entre el cel i la terra
Narradora i Actriu:  Jordina Biosca
Percussionista:  Mauricio Molina (www.mauriciomolina.com)
Durada:  25 minuts per passi (entre 3 i 8 passis per dia)

ENTRE EL CEL I LA TERRA neix del desig d’apropar l´hagiografia, o sia, la vida dels sants, a tots els públics. Acostar el santoral als habitants de les nostres poblacions i fer-ho indistintament sense tenir-ne en compte les edats, el credo o la nacionalitat: d’aquesta manera donem a conèixer a aquells qui són els protagonistes o l’excusa de les nostres festes: a aquells qui donen nom a les nostres ermites, als nostres carrers o a les poblacions on vivim. Pretenem acostar-nos al màxim de públic per a mostrar a aquells qui, durant els seus temps i durant molt de temps després, van ser els herois que van marcar la pauta i en molts casos, van servir d’exemple i model per a gran part de la població. Fem doncs, un apropament cultural i lúdic per a tots els públics, de les vides, miracles i “millors moments” de les històries més santes de la història.

Si es tracta de buscar històries on la passió, l’amor desbocat, el poder, la sang i la política hi siguin ben presents, no tindrem més remei que remetre’ns als nostres propis noms: Joan, Rita, Úrsula, Nicolau, Tecla, Narcís, Eulàlia…o sia, a buscar les històries dels sants de les nostres viles, capelles o coves d’arreu. Aquest espectacle proposa una apropament a aquestes figures que en altres temps van ser herois i que ara configuren les nostres dites, celebracions i festes vàries.

<< T O R N A

Històries, miracles, turments i visions místiques

/Posted by: jordinabiosca

Tristany i Isolda

 

Nom de l’activitat: Songo, el nen que nasqué de la terra (Japó)
Narradora i Actriu:  Jordina Biosca
Autor:  Joseph Bédier
Traductor:  Carles Riba
Durada:  50 minuts

Tristany i Isolda s’enamoren tot i que el seu amor és impossible. Hi ha un rei, un regne, gegants i pocions d’amor entremig i espases i persecucions. Intentaran escapar-se i viure al bosc, allà on sigui, per tal de poder seguir junts. Ho aconseguiran?

Aquesta és una de les possibles sinopsis d’un dels més bells romanços escrits mai. Amb aquest espectacle, aproparem als més menuts, els ideals del S.XII, amb llenguatge actual i amè que no ens allunya gens dels sentiments d’aleshores. Una oportunitat única de conèixer una de les joies literàries de la nostra cultura.
<< T O R N A

Els clàssics a l'abast dels més menuts

/Posted by: jordinabiosca

Rondalles Catalanes

 
Nom de l’activitat: Rondalles Catalanes. Qui no plora no mama o El seny i la rauxa catalana
Narradora i Actriu:  Jordina Biosca
Gènere:  Humorístic. Espectacle interactiu
Durada:  1h
 
De nord a sud i d’est a oest, des del Pirineu i Ebre avall, des de les terres de ponent fins les costes del Garraf, si mirem a tort i a dret, no veurem enlloc un pam de net. Que de bruixes, malcarats, espavilats i bandolers arreu en tenim i sinó, només cal mirar al voltant. Això sí, tot de casa!
 

Qui no plora no mama o el seny i la rauxa catalanes

/Posted by: jordinabiosca

Curs de lectures en veu alta

Nom de l’activitat: Curs de lectures en veu alta
Docent: Jordina Biosca
Públic: Totes les edats. Grups homogenis d’edats aproximades. Màxim 15 persones.

Durada: 2h, 6h, 9h o 12 hores

Les lectures en veu alta són l’esglaó següent que va venir a continuació de la narrativa oral. Quan la majoria de la població no sabia llegir, aquells qui volien comunicar coneixements o pensaments, distreure o adoctrinar, ho feien moltes vegades a través de lectures en veu alta. Aquest art ha anat disminuint tant en la qualitat com en la quantitat de bons lectors.

 

Proposem doncs, un curs de lectures en veu alta. Volem recuperar un seguit de temes importants vinculats a aquest fet:

– Capacitat comunicativa
– Comprensió lectora
– Interès en la lectura

 

Taller pràctic.

Comunicació i tècnica per a una bona lectura en veu alta

/Posted by: jordinabiosca

Contes sobre la mort

 

Nom de l’activitat: Contes sobre la mort
Narradora i Actriu:  Jordina Biosca
Durada:  1h

Tres contes on la mort, i de vegades la por a la mort o el desconegut, conflueixen en un mateix fil narratiu. Amb riures, aventures i potser fins i tot una mica de pena, els relats transcorren en mons imaginaris on hi viuen els morts, en mons imaginaris dins el nostre món i el món on vivim. Ras i curt.
Per a totes les edats, sense censures.

Sessió ideal pels voltants de Tots Sants o per tractar la mort amb els més menuts.
Sessió de 3 contes. Ideal per fer-la amb els pares.

Les històries:
Viatge al Regne dels Morts (Mèxic, tradició oral)
Llops dins les parets (Neil Gaiman)
El soldat i la mort (Rússia, tradició oral)
El país on mai es mor (Rússia, tradició oral)

<< T O R N A

Per apropar-nos a aquella qui no coneixerem fins que ens arribi l'hora

/Posted by: jordinabiosca

RIP i altres maneres de morir-se

 

Nom de l’activitat: RIP i altres maneres de morir-se
Narradora i Actriu:  Jordina Biosca
Públic:  adult/adolescent
Durada:  1h

Contes on la mort, i de vegades la por a la mort o al desconegut, conflueixen en un mateix fil narratiu. Entremig, morts inesperades, equivocacions mortals i tanta tensió com ganes de riure.

 

Viatge al Regne dels Morts (Mèxic)
Excursió a la neu (llegenda urbana)
La mort de la iaia (llegenda urbana)
El país on mai es mor (Rússia)

 

Sessió ideal pels voltants de Tots Sants o amb grups adolescents

Democràcia sense manies que ens arriba a tots

/Posted by: jordinabiosca

Curs de formació en la narració oral

 

Nom de l’activitat: Curs de formació en la narració oral
Docent: Jordina Biosca
Públic: Tots les edats. Grups homogenis d’edats aproximades. Màxim 15 persones.
Durada: 2h, 6h, 9h o 12 hores
Requisits tècnics:  sala àmplia, amb cadires

 

Metodologia

Classes pràctiques des del principi fins al final amb petits apunts teòrics al llarg i entremig dels exercicis. No es treballarà inicialment i directament amb el conte escrit sinó que intentarem trobar què és un conte, què hi trobem i què no, quines són les nostres aptituds comunicatives i on tenim més o menys força: a la veu, al cos, l’espai, els objectes, les cançons… Cada u ha de poder trobar el seu propi estil a través dels propis descobriments escènics i narratius.

 

El que buscarem serà l’originalitat, i en cap cas, donar pautes als assistents als cursos per a que es converteixin en simples reproductors de texts. La finalitat és clara: poder transmetre una història i fer-ho amb coherència, amb desig i passió, amb continguts interessants i amb el màxim de recursos possibles per a fer-la ben rica i ben atractiva. Ja sigui per després, poder-ho portar a la pràctica en àmbits professionals o personals.
Proposem doncs, un curs de lectures en veu alta. Volem recuperar un seguit de temes importants vinculats a aquest fet:

 

Pautes i recursos per poder explicar una bona història

/Posted by: jordinabiosca

La Maria de Fusta

 

Nom de l’activitat: La Maria de Fusta (Itàlia)
Narradora i Actriu:  Jordina Biosca
Autor:  Popular italià recollit per Italo Calvino
Durada:  1h

La Maria es queda sense mare des de ben petita, i de mica en mica, en fer-se gran del tot, un mal dia descobreix que el seu pare ja no la mira tan sols com una nena…, el pare ha decidit que vol tornar-se a casar i que ho farà, amb ella!! Després d’intentar-ho tot, l’única solució que troba la Maria és fugir terres enllà.

El pas de l’heroïna, encara nena al principi, fins a ser dona.

Conte de tradició oral italià recollit per Italo Calvino i editats en el preciós i imprescindible llibre: CUENTOS POPULARES ITALIANOS, d’editorial Siruela. Un recull de més de 200 contes amb els continguts més actuals i vigents de l’avantguarda i provinents, això sí, de la tradició oral.

La narració és àgil i dinàmica i absolutament interactiva amb el públic. Ideal per a púbic familiar.

<< T O R N A

Heroïna contra les imposicions de gènere

/Posted by: jordinabiosca

Rondalles Mallorquines

 

Nom de l’activitat: Rondalles Mallorquines
Narradora i Actriu:  Jordina Biosca
Durada:  entre 1h i 1’10h

 

La Rondallística mallorquina de Mossèn Alcover és un dels llegats més importants de la narrativa oral catalana: les seves històries són plenes de tot allò que com més grans ens fem, més por ens fa que escoltin els menuts… Abandonament, morts, transformacions, raptes…., però també moltes heroïcitats, superacions i desig: un autèntic motor literari per aprendre a viure. O no? Potser caldrà recuperar-les per a saber-ho!

 

Els espectacles:

 

NA TRICAFALDETES
Versió mallorquina del famós conte de Hansel i Gretel on és ella i únicament ella qui s’ha de salvar de caure a l’olla de l’ogre. Enginy i destreses femenines.

 

ES FILL DEL PESCADOR
Tothom de vegades, té un mal dia, i aquell matí, el pare sense adonar-se’n, va vendre el cos (no pas l’ànima) del seu fill a un peixot enorme sorgit d’en mig de la mar.

 

ES CAVALLET CONSELLER
L’heroi d’aquesta història en passa de tots colors i de tota mena: treballar en un castell amb una espècie de parent llunyà d’en Barba Blava fins a convertir-se en el genet d’un cavall que es converteix tot en or.

 

A ses illes les coses sempre poden veure's des d'un altre angle